top of page

Tilan esittely

Kotikunnaan alpakat 

Kuva Meristä

Kotikunnaan alpakat on uusi alpakkatila, joka sijaitsee Sauvon Karunassa, vajaan 50 km päässä Turusta. Perustin yrityksen vuonna 2024 ja aloitan pian alpakkaelämystoiminnan neljän tilalla asustavan alpakan kanssa.

Kotikunnaalle pääset vierailemaan ajanvarauksella.

Pääset tutustumaan palveluihin Palvelut ja hinnat-linkistä.

Nimeni on Meri, ja valmistun pian eläintenhoitajaksi. Minulla on pitkä työkokemus varhaiskasvatuksen opettajana. Eläintenhoitajaopinnoissa opiskelin muun muassa eläinavusteista toimintaa.


Alpakoihin ihastuin täysin työharjoitteluissani alpakoiden parissa, jolloin ymmärsin alpakoiden olevan paljon muutakin kuin söpöjä villantuottajia:  ne ovat fiksuja eläimiä, joiden seura rentouttaa ja joiden olemus saa kenet tahansa hymyilemään.
Kolme lastani puuhailee apuna tilan askareissa.

Toivottavasti nähdään Kotikunnaalla!

Kotikunnaan pihapiiri talvella

Alpakat

Alpakat ovat lähtöisin Etelä-Amerikasta, Perun Andeilta,
jossa vallitsee välillä hyvinkin karut ja kylmät olosuhteet.
Niiden villa on erittäin lämmintä ja arvokasta, ja pitää alpakan lämpimänä Suomenkin pakkasissa. Villa keritään kerran vuodessa.

Alpakoiden elämä on mielenkiintoista ja rauhoittavaa seurattavaa. Niiden seurassa on pakko rauhoittua itsekin - tällöin ne saattavat lähestyä sinua ja tulla tutustumaan. Alpakat eivät kuitenkaan väkisin tule liki, ja siksi ne sopivat hyvin myös ihmisille, jotka mieluummin tarkkailevat eläimiä hieman etäämmältä. Alpakoiden, kuten muidenkin eläinten, läsnäolo lievittää stressiä ja pehmoisen turkin kosketus tuottaa hyvää oloa nostaessaan elimistön oksitosiinitasoa. 

Alpakka on ystävällinen eläin, jonka ulkomuoto isoine tummine silmineen ja pörröturkkeineen on niin suloinen, että sen läsnäolo tuskin pelottaa ketään. Alpakka voi oppia temppuja ja vaikka harrastaa agilitya, mutta ratsastaa sillä ei voi.

Kotikunnaalla alpakoilla on alpakkatalli, josta ne pääsevät ulos ulkotarhaan säällä kuin säällä. Niiden pääasiallinen ravinto on kuiva heinä.


Alpakka on helposti stressaantuva laumaeläin,
ja siksi esimerkiksi alpakkakävelyille ei voi koskaan ottaa
vain yhtä alpakkaa kerrallaan.

 
Dora & Malva

Porukan vanhin, 14 vuotta täyttävä Dora (Cultivo Dada) on väritykseltään vaalea ruusunharmaa. Se on hieman muita varautuneempi lähestymään, ja tarkkailee usein ympäristöä suojellakseen muita. Dora on syntynyt Ypäjällä, muuttanut sieltä Akaaseen ja nyt on kotiutunut Kotikunnaalle vasansa Malvan kanssa. Ruskea Malva (Rockwood Dallas) on pian vuoden vanha, utelias ja helposti lähestyvä tyttövasa. 

Marilla & Morrison  

4 vuotta täyttävä valkoinen Marilla (Cultivo Marilyn Monroe) on utelias tutustumaan ja on yleensä ensimmäisenä ruoka-aikaan paikalla. Marillan ilme näyttää välillä hassulta, sillä harittavat maitohampaat eivät ole vielä irronneet. Marilla on syntynyt Ypäjällä, muuttanut sieltä Akaaseen ja asustaa nyt vasansa Morrisonin kanssa Kotikunnaalla. Valkoinen Morrison (Rockwood Morrison) viihtyy äitinsä läheisyydessä, on hiukan muita ujompi eikä pidä silityksistä. Vuoden täyttävä Morrison rakastaa piehtaroida maassa, ja siksi turkki on harvoin edustuskunnossa.

IMG_4787_edited.jpg
IMG_4806_edited.jpg

Muut eläimet

Tilalla asustaa myös parvi piikkiöläisiä maatiaiskanoja, jotka munivat tilan omiin tarpeisiin. Tilan kananmunat eivät ole myynnissä.
Parvesta musta Rouvalainen ja vaaleanruskea Ilo ovat kesyjä "sylikanoja".
Kesäaikaan saatat päästä tutustumaan myös nelivarvaskilpikonna Rohmuun ulkotarhassaan.

kanaesittely.jpg
Nelivarvaskilpikonna Rohmu
bottom of page